Το Momo ξεκίνησε από το Μεξικό μέσω Facebook και ζητά από τον παίκτη να καλέσει έναν τηλεφωνικό αριθμό στον οποίο απαντά το avatar μιας κοπέλας, η μορφή της οποίας είναι παραμορφωμένη, παραπέμποντας σε άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία. Στη συνέχεια, το avatar που “ελέγχει” την επικοινωνία, βομβαρδίζει το “θύμα” του με βίαιες φωτογραφίες και απειλές σε περίπτωση που δεν πράξει όσα κληθεί να φέρει εις πέρας.
Οι Αρχές του Μεξικό αναφέρουν πως την 50η ημέρα που ένας έφηβος μετέχει στο παιχνίδι, καλείται από το “αφεντικό” του Momo να αυτοκτονήσει, στα πρότυπα του Blue Whale που είχε ως αποτέλεσμα 100 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Οι σχεδιαστές του Momo έχουν κλέψει τη μορφή της κοπέλας από τον Γιαπωνέζο καλλιτέχνη Μιντόρι Χαγιασι, ο οποίος, όπως δεν είχε ιδέα για την κλοπή της φιγούρας που είχε σχεδιάσει και δεν είχε καμία σχέση με το παιχνίδι.
Σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ξεκινήσει καμπάνιες ενημέρωσης για τους κινδύνους που κρύβει το παιχνίδι, κυρίως για τα ανήλικα παιδιά.