Φύλλο εργασία 1.2_Δημιουργία Β’ Λυκείου

Πως δημιουργήθηκε ο κόσμος συμφώνα με τον κινέζικο μύθο;

Συμφώνα με τον κινέζικο μύθο στις αρχές του χρόνου βασίλευε το χάος το όποιο είχε σχήμα αβγού κότας. Μέσα στο αβγό βρισκόταν το Γιν και το Γιανγκ, δυο αντίθετες ουσίες που αποτελούν το σύμπαν. Κάποια μέρα τα αντιμαχόμενα στοιχειά μέσα στο αβγό   το έσπασαν. Τα βαρύτερα στοιχειά βούλιαξαν και σχημάτισαν την γη, τα πιο ελαφριά επέπλευσαν και σχημάτισαν τον ουρανό.

Να αναφέρετε τη ήταν το Γιν και το Γιανγκ;

Το Γιν και το Γιανγκ είναι το σκοτάδι και το  φως ,το θηλυκό και το αρσενικό, το κρύο και  το ζεστό, το υγρό και το ξηρό τα όποια κάποια μέρα τα αντιμαχόμενα στοιχειά μέσα στο στο αβγό το έσπασαν.

Γιατί και που κατοικεί ο θεός συμφώνα μα τον Αφρικάνικο μύθο;

Ο θεός αρχικά βρισκόταν κοντά στους ανθρώπους. Όμως κάποιες κάποιες γυναίκες άρπαξαν κομμάτια από τον ουρανό για να μαγειρέψουν. Έτσι ο θεός θύμωσε και απομακρύνθηκε στην σημερινή του θέση.

Γιατί απομακρύνθηκε ο θεός από τους ανθρώπους συμφώνα με τον αφρικάνικο μύθο;

Αρχικά ο θεός ήταν πολύ κοντά με τους ανθρώπους. Όμως μια μέρα κάποιες γυναίκες πήραν κομμάτια από τον ουρανό για να μαγειρέψουν τη σούπα. Τότε ο θεός θύμωσε και απομακρύνθηκε.

α) Συμφώνα με τους ινδούς ο πιο δυνατός θεός είναι ο Αμιδα. –> Λάθος

β)Οι ινδοί πιστεύουν πως πρώτα γεννηθήκαν οι θεοί και μετά το κάρμα -> Λάθος

γ)Συμφώνα με τους ιάπωνες ο ήλιος και η σελήνη είναι θεοί ->Σωστό

Που κυριαρχεί ο Αμιδα και που η άμα ταράζου;

Ο Αμιδα είναι ο θεός των εκτάσεων ενώ η αμα ταραζου κυριεύει στον ουρανό και για μάτια έχει τον ήλιο και τη σελήνη

 

Ποιοι οι λόγοι, κατά τους βαθυλωνιους που δημιουργήθηκε ο άνθρωπος και ποιος ο σκοπός της ύπαρξης του;

Κατά τους βαθυλωνιους οι θεοί φανερά κουρασμένοι παραπονέθηκαν στον Μαρδουκ για την πολύ δουλεία, για αυτό εκείνος δημιούργησε τον άνθρωπο, πλάσμα που θα ήταν αποκλειστικά υπηρέτης των θεών και θα είχε τη δυνατότητα να χαθεί όταν αποκτήσει σοφία.

Τι έκανε ο Μαρδουκ για να βοηθήσει τους θεούς που ήταν τσακισμένοι από την δουλεία;

Ο Μαρδουκ έπλασε ένα μικρό πλάσμα που το ονόμασε άνθρωπο, και  του ανέθεσε να δουλεύει για αυτούς. Έναν άνθρωπο ανίκανο να ανέβει στον ουρανό και ανίκανο να βυθιστεί στα νερά και για μεγαλύτερη ασφάλεια του έδωσε τον θάνατο.

 

Τι φοβόταν ο ουρανός ότι θα συμβεί;

Ο ουρανός φοβόταν πως κάποιο από τα παιδιά του θα έπαιρνε τον θρόνο του, και για αυτό τα έκλεισε όλα στο βάθος της γης. Αλλά ο γιος του ο Κράνος ήταν ο πιο δυνατός από τους τιτάνες, τον νίκησε και έγινε αυτός ο αρχηγός όλου του κόσμου.

Να  συμπληρώσετε τα καινά σχετικά  με την δημιουργία του κόσμου όπως αναφέρετε στην ελληνική μυθολογία.

Α) Στην αρχή υπήρχε το χάος. Από το χάος δημιουργήθηκε η γη και ο ουρανός. Από τον ουρανό και την γη γεννήθηκαν οι τιτάνες. Ο αρχηγός των τιτάνων , ο Κρόνος με την Ρέα έκαναν 6 παιδιά, τους θεούς. Ο αρχηγός τον θεών, ο Δίας νίκησε τον Κρόνο και πηρέ την εξουσία μαζί με τα αδέλφια του. Το γεγονός αυτό ονομάστηκε τιτανομαχία. Στην συνάχια οι θεοί πάλεψαν με τους τιτάνες , γεγονός γνωστό ως γιγαντομαχία. Έτσι, οι θεοί ως νικητές εγκαταστάθηκαν στον Όλυμπο.

Β)  1. Κρόνος                                                α)    κατοικία θεών                                                                                                                                                                                                                            2.Δίας                                                            β)    τιτάνας                                                                                                                   3.Όλυμπος                                                    γ)   μάχη θεών                                                                                                                                             4.γιγαντομαχία                                            δ) αρχηγός θεών                                                                                                                                                                      5.τιτανομαχία                                              ε) μάχη θεών ενάντιων τιτάνων

Απαντ.¨1 β),2δ),3α),4γ),5ε)

 

1.Το κατ’ εικόνα φανερώνει¨                                                                                                                                                                                                                        α. Την ορατή και την αόρατη φύση του ανθρώπου.                                                                                                                                         Β. Την ομοίωση στην αρετή                                                                                                                                                                                                γ. Την νοερή και αυτεξούσια φύση

2.Το σώμα και η ψύχη¨                                                                                                                                                                                                                                                                                                       α. Το σώμα πλάστηκε πριν από τη ψύχη                                                                                                                                                   β. Η ψύχη πλάστηκε πριν από το σώμα                                                                                                                                                        γ. Η  ψύχη και το σώμα πλάστηκαν ταυτόχρονα

3.Ο θεός δημιούργησε τον άνθρωπο¨                                                                                                   α. άκακο, ενάρετο, με όλα τα αγαθά                                                                                                                                                                         β. Με μια καλή ,μια κακή φύση και με όλα τα αγαθά                                                                                                                                             γ. θνητό, επίγειο και νοημένο

Απαντ.¨1-γ,2-γ,3-α

Ο θεός δημιουργεί τον άνθρωπο από   (1)   και   (2)    φύση, με τα ιδία του τα χεριά   (3)    και    (4)    ,από τη γη, αφού    (5)    το σώμα και αφού του έδωσε λογική και    (6)    ψύχη με την δική του πνοή, αυτό που αποκαλούμε   (7)   γιατί το κατ’ εικόνα φανερώνει την νοερή και    (8)     φύση , ενώ το καθ’ ομοιώσει την κατά το δυνατό    (9)   στην   (10).

Απαντ. (1) ορατή , (2) αόρατη ,(3) κατ’ εικόνα , (4) καθ’ ομοιώσει , (5) διέπλασε, (6) νοερή , (7) θεια εικόνα , (8) αυτεξούσια , (9) ομοίωση , (10) αρετή.  

Γιατί ο Γουαλουκαγκη βρέθηκε σε δύσκολη θέση;

Διότι ο βασιλιάς του έδωσε άφθονο σίδερο και τον πρόσταξε να φτιάξει έναν κανονικό άνθρωπο. Ο Γουαλουκαγκη δεν ήξερε τι να κάνει για αυτό ήταν λυπημένος διότι αν δεν έκανε αυτό που ήθελε ο βασιλιάς θα είχε τιμωρηθεί με θάνατο.

Να συμπληρώσετε τα καινά με τις κατάλληλες λέξεις.

Ο θεός δημιούργησε το σύμπαν μια πράξη ελεύθερης βουλήσεις. Το κίνητρο του θεού για την δημιουργία του κόσμου είναι η αγάπη του.                                                                                                                                    Τον θεό δεν πρέπει να τον σκεπτόμαστε σαν κατασκευαστή η σαν τεχνίτη αλλά ως εραστή. Ο θεός δημιούργησε τον κόσμο με εκστατική αγάπη. Η εικόνα είναι αυτό που ο άνθρωπος κατέχει από την αρχή και που του δίνει τη δύναμη να ξεκινήσει την πνευματική του πορεία. Η ομοιώσει είναι αυτό που ελπίζει να αποκτήσει στο τέρμα του ταξιδίου του.

Τι δηλώνουν οι λέξεις «εκ του μη όντος»;

Δηλώνουν πρώτο και κύριο ότι θεός δημιούργησε το σύμπαν με μια πράξη της ελεύθερης θέλησης του. Τίποτα δεν τον πίεσε να τον δημιουργήσει. Το διάλεξε να το κάνει. Ο κόσμος δεν δημιουργήθηκε άσκοπα η από ανάγκη αλλά είναι συνεπεία της θεϊκής ευλογιάς.

 

  • Ο Αλλάχ είναι ο πρωτουργός των ουρανών και της γης. Όταν αποφασίζει να γίνει κάτι λέει σε αυτό γενηθήτω και γίνεται. Οι άπιστοι δεν γνωρίζουν πως η γη και οι ουρανοί ήταν μια ενιαία οντότητα που εμείς σκίσαμε στα δυο και από το νερό φτιάξαμε κάθε ζωντανό.                                                                                                                                        Αρνηθήκατε και δημιουργήσατε άλλους θεούς, από εκείνων που δημιούργησε την γη σε δυο μέρες. Αυτός που έφτιαξε τα βουνά και την σταθερή γη δίνονται αγαθά για βιοπορισμό. Έπειτα εγκαταστάθηκε στα ουράνια αφού δηλαδή έφτιαξε τα πάντα όπως ήθελε.

 

Πως δημιουργήθηκε ο ουρανός και η γη;

Ο θεός δημιούργησε τον ουρανό και την γη. Η γη ήταν αόρατη διότι φως δεν υπήρχε,  έτσι δημιούργησε και το φως που τι ξεχώρισε από τι σκοτάδι. Έπειτα θέλησε να φτιάξει ουράνιο θόλο που τον ονόμασε ουρανό. Την δεύτερη μέρα συγκέντρωσε τα νερά και φάνηκε η στεριά την τρίτη μέρα εμφάνισε ουράνια σώματα το μεγαλύτερο να κυριαρχεί την μέρα και το μικρότερο την νύχτα. Τέταρτη μέρα δημιούργησε πτηνά δίνοντας ζωή σε αυτά που είχε δημιουργήσει, καθώς και την πέμπτη μέρα έβγαλε η γη όλα τα ειδή ζωών ερπετών κ.α . Έκτη ημέρα αποφάσισε να φτιάξει τον άνθρωπο. Είδε τις δημιουργίες του και  ήταν όλα πολύ καλά. Έκτη μέρα τα είχε δημιουργήσει όλα και την έβδομη σταμάτησε να δημιουργεί και τα ευλόγησε. Έτσι δημιουργήθηκαν όλα.

 

Τι ξέρουμε για την δημιουργία του ανθρώπου;

Ο θεός είπε ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο συμφώνα με την εικόνα μας και να μπορεί να  εξουσιάζει τα υπόλοιπα ειδή που υπάρχουν πάνω στην γη. Ο θεός έπλασε τον άνθρωπο από χώμα γης και πνοή ζωής. Ο θεός τους έβαλε μέσα σε έναν κήπο στον όποιο υπήρχαν όλα τα ζώα ( με ξεχωριστή ονομασία).