Ελαιόλαδο και φαρμακευτική!!! Μια αλληλεπιδραστική συνύπαρξη!!!

Ελαιόλαδο και φαρμακευτική

Μια αλληλεπιδραστική συνύπαρξη

 

Γράφει η Μερόπη Μάττα, φαρμακοποιός, www.drmattapharmacy.gr

Έκδηλο ενδιαφέρον προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η διαπίστωση ότι οι πληθυσμοί που έχουν ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους τη μεσογειακή διατροφή διατηρούν χαμηλά ποσοστά χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, καρκίνου, παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη  τύπου – 2 και επιπρόσθετα παρατηρούνται σε αυτούς μικρότερα περιστατικά θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η μεσογειακή διατροφή οριοθετείται και χαρακτηρίζεται από την υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, ελιών, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και ξηρών καρπών, τη μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών και την περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένων κρεάτων και γλυκών. Το 50% των λιπαρών που προσλαμβάνει ένας οργανισμός που τρέφεται μεσογειακά προέρχονται από το ελαιόλαδο και σε αυτό αποδίδονται τα περισσότερα από τα εξαιρετικά για την υγεία οφέλη  που συνεπάγεται η επιλογή ενός μεσογειακού τρόπου διατροφής.

Τα κύρια δραστικά συστατικά  του ελαιολάδου είναι το μονοακόρεστο λιπαρό οξύ ολεϊκό οξύ, τα φαινολικά συστατικά (τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη, ελαιοευρωπεΐνη, λιγκστροσίδη, ελαιοκανθάλη) και ένα τριτερπένιο το σκουαλένιο. Λόγω των παραπάνω συστατικών το ελαιόλαδο εμφανίζει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική, αντιμικροβιακή  και επουλωτική δράση. Ήδη το ελαιολάδο χρησιμοποιούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Παραδείγματα παραδοσιακών χρήσεων του ελαιολάδου είναι η χρήση του ως καθαρτικό, επουλωτικό πληγών και εγκαυμάτων, τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής για πρόληψη της τριχόπτωσης και μαζί με χυμό λεμονιού για την απομάκρυνση της  πέτρας από τη χοληδόχο κύστη.

Νεότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου  συνδέονται άρρηκτα και άμεσα με την ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου που καταναλώνεται καθημερινά. Έτσι, η πρόσληψη δύο κουταλιών της σούπας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την ημέρα οδηγεί στη μείωση της χοληστερίνης, την αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων και στην παρεμπόδιση του οξειδωτικού στρες με αποτέλεσμα να προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση, τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες  και τον καρκίνο. Το ελαιόλαδο εμφανίζει αντιμικροβιακή δράση έναντι των μικροβίων που μολύνουν το αναπνευστικό σύστημα και έναντι του Helicobacterpylori. Περαιτέρω δύναται να προστατεύσει από την οστεοπόρωση, καθώς και να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης  παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου-2.

Σήμερα πλέον, οι ιδιότητες και οι δράσεις του ελαιολάδου διαδίδονται και γνωστοποιούνται ολοένα και περισσότερο, βρίσκοντας πλούσια πρακτική εφαρμογή στα συμπληρώματα διατροφής και στα προϊόντα κοσμετολογίας, που επιλέγουν και χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ή δραστικές ουσίες αυτού μεταξύ των συστατικών τους.

 

Δρ Μερόπη Κ. Μάττα

Φαρμακοποιός

Διδάκτωρ Φαρμακευτικής Σχολής Α.Π.Θ

www.drmattapharmacy.gr