12. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης Πίστης (Περίληψη +Ασκήσεις)

2ο ΓΕΛ Άργους

Κείμενα: Χρήστος Μπακούρης

Ορθόδοξη Πίστη

Σχίσμα 1054 – Αποκόπτονται από την Ορθόδοξη Πίστη οι καθολικοί χριστιανοί .

Σχίσμα 16ου αιώνα  – Αποκόπτονται οι προτεστάντες από τους καθολικούς χριστιανούς.

α) Η έννοια της ορθοδοξίας

Σ

την Ορθόδοξη εκκλησία υπάρχει ορθή πιστή στο θεό χωρίς προσκόλληση σε κάποιο ιδεολόγημα , σ’ αυτή τη πιστή συμμετέχει όλος κλήρος με τη θεια Ευχαριστία.

β) Χαρακτηριστικά της Ορθοδοξίας 

1.Συσταση και διοίκηση της εκκλησίας

Η

διασφάλιση του θεσμού στην ορθόδοξη εκκλησία ρυθμίζεται από τους επισκόπους κατά τόπου καθώς και όλων των επισκόπων  της εκκλησίας που λαμβάνει αποφάσεις και διοικεί μέσα από  τους  θεσμούς της  Συνόδου  και ειδικά της οικουμενικής .

Από του Ρωμαιοκαθολικούς ο Επίσκοπος (Πάπας) της Ρώμης θεωρείται ο διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, ο οποίος πιστεύουν ότι έχει το αλάθητο και παίρνει όλες τις αποφάσεις.

Οι Προτεστάντες είναι όλες οι ομολογίες που προέκυψαν από τη μεταρρύθμιση. Η κάθε κοινότητα διαμορφώνει τη δική της διδασκαλία ξεχωριστά από τις άλλες.

2. Εκκλησία και Παράδοση

Η

Ορθόδοξη Εκκλησία  είναι η συνέχεια της Αρχαίας Εκκλησίας Των Αποστόλων, των Αγίων, των Πατέρων της Εκκλησίας, σέβεται την παράδοση και την προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής.

Οι Ρωμαιοκαθολικοί αναπτύσσουν ως άξονα της εκκλησίας τον παπικό θεσμό και αντλεί τη βεβαιότητα της αλήθειας της πίστης όχι μόνο από την Αγία Γραφή αλλά και από όλη την παράδοση.

Οι Προτεστάντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε έννοια της παράδοσης και βάσισαν την πίστη τους μόνο στην Αγία Γραφή. Μετά τη δεκαετία του 60’ υπό την επίδραση των Ορθοδόξων αντέδρασαν θετικά στην Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

3.Η ασκητικότητα

Η

Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτηρίζεται από ασκητικότητα όχι μόνο στη μοναστική ζωή αλλά και ζωή κάθε χριστιανού. Ο κάθε χριστιανός ετοιμάζει τον εαυτό του να δεχθεί τον Χριστό που θυσιάστηκε για να προσφέρει αγάπη.

Οι Ρωμαιοκαθολικοί σύνδεσαν την άσκηση με τη Σταύρωση του Χριστού που θυσιάστηκε για να προσφέρει αγάπη.

Οι Προτεστάντες αρνούνται τη Ρωμαιοκαθολική άσκηση και προσαρμόζουν τη ζωή σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε ατόμου.

  4.Τιμη των αγίων

Η

Ορθόδοξη Εκκλησία και Ρωμαιοκαθολικοί χριστιανοί τιμούν του αγίους αλλά έχουν μεταξύ τους διαφορές κατά τα κριτήρια και τη διαδικασία αναγνώρισης ενός αγίου.

Οι Προτεστάντες αρνούνται κάθε τιμή στου αγίους.

5. Ορθόδοξη πνευματικότητα 

Η

Ορθόδοξη εκκλησία χαρακτηρίζεται από πνευματικότητα που σημαίνει ότι το Άγιο Πνεύμα διαπερνά από όλους τους τομείς της ζωής. Οι σχέσεις των ανθρώπων φωτίζονται από τη παρουσία του Αγίου Πνεύματος και με το φως της αναστάσιμης χαράς κατευθύνουν τη ζωή τους προς τη Βασιλεία του Θεού και την αιώνια ζωή.

Στη Δύση η ζωή της εκκλησίας εμφανίζεται είτε ως διαχείριση κοινωνικού έργου είτε ως ψυχοθεραπευτική βοήθεια. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ασχολούνται με το παρόν και έτσι τους λείπει η προοπτική της Βασιλείας του Θεού ως στόχος , που φωτίζεται από το φως της Ανάστασης.

 

 

 

Ασκήσεις

  1. Να αντιστοιχίσετε του όρους από την στήλη Α με της επεξηγήσεις της στήλης Β (ένα από την στήλη Β ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ )

Α ΣΤΗΛΗ                                                                                     Β ΣΤΗΛΗ

1)      Ορθοδοξία                                                                          a) Αίσθημα ενοχής

2)      Ρωμαιοκαθολικοί                                                              b) Καθαρτήριο πυρ

3)      Νέα δόγματα                                                                     c) Επίσκοποι

4)      Καλβινισμός                                                                       d) Πάπας

5)      Προτεστάντες                                                                    e) Άγιο Πνεύμα

F) Χριστιανικές ομολογίες

 

 

1 2 3 4 5

 

 

2.  Να συμπληρωθούν τα κενά

 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εμφανίζεται και αποτελεί τη συνέχεια της αρχαίας                        και της Εκκλησίας των μεγάλων                      και  ασκητών. ΟΙ σχέσεις ανθρώπων φωτίζονται από την παρουσία του                                                              και το φως της                                που κατευθύνει τη ζωή προς τη                                του                     .