Περίληψη στο μάθημα των Θρησκευτικών (Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ)

2ο ΓΕΛ ΑΡΓΟΥΣ

Του Βασίλη Παντελέ

Ενότητα 5η  Η ελευθερία του ανθρώπου στις επιλογές  και στις πράξεις του.

Περίληψη Κεφ.

Στο κείμενο βλέπουμε αρχικά την εξιστόρηση των τριών πειρασμών που προσπάθησε ο διάβολος να φέρει στον Χριστό.

Ο Χριστός δεν δέχτηκε να κάνει τις πέτρες ψωμί.

Αν το έκανε ο κόσμος θα τον ακολουθούσε από ανάγκη αλλά όχι από αγάπη. Όπως ακριβώς θα έκαναν και οι Φαρισαίοι αν ο Χριστός δεχόταν την πρόκληση τους και κατέβαινε από τον σταυρό

Αυτό έγινε γιατί ο θεός δεν θέλει οι άνθρωποι να τον πιστεύουν με ένα θαύμα αλλά με την αλήθεια που απλόχερα χάρισε στους ανθρώπους. Θέλει την ελεύθερη αγάπη και όχι την δουλική εξάρτηση.

Θαύμα.

Είναι αλήθεια ότι τα ευαγγέλια ονομάζουν τα έργα του Χριστού δυνάμεις ή σημεία και όχι θαύματα.

Διότι θαύμα σημαίνει θαμπώνω και είναι κάτι που μετατρέπει τον άνθρωπο σε άβουλο πλάσμα, ενώ ο Χρηστός ζητούσε την ελεύθερη συγκατάθεση τον ανθρώπων και μετά ενεργούσε.

Τέλος ο άνθρωπος γινόμενος μέτοχος του τρόπου ζωής της Αγίας Τριάδας ελευθερώνεται από τα δεσμά του, όπως ο πόνος η μοναξιά και ο θάνατος.

Δίχως την ελευθερία από την φθορά και τον θάνατο κάθε ελευθερία του ανθρώπου είναι τόσο αληθινή όσο και η ελευθερία του πουλιού να πετά από την μια άκρη του κλουβιού στην άλλη.

“Άλλωστε ο Χριστός πέθανε και αναστήθηκε  για να μας ελευθερώσει από τον φόβο του θανάτου και να εξαλείψει της αμαρτίες μας.

Ακούμε πολλές φορές και από Ιερείς αλλά και από απλούς ανθρώπους να λένε  θα σε κάψει ο θεός για αυτό που έκανες ή θα σε τιμωρήσει ο θεός για την αμαρτία που διέπραξες αλλά αυτό φυσικά είναι μεγάλο λάθος.

Ο θεός δεν είναι τιμωρός είναι φιλεύσπλαχνος και πονετικός και δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους να μετανοήσουν και φυσικά δεν τιμωρεί τους ανθρώπους για τα λάθη τους όπως δεν τιμώρησε τους ανθρώπους που τον σταύρωσαν τον εξευτέλισαν Αυτό είναι το μεγαλύτερο σημάδι τις ελευθερίας που έδωσε ο Χριστός στον άνθρωπο.

Ο Αλλάχ έλεγε υποταχτήτε. Ο Χριστός έλεγε αποφασίστε.

Δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει θρησκεία ανώτερη από την αλήθεια”

Ερωτήσεις

Γιατί ο Χριστός δεν δέχτηκε να μετατρέψει τις πέτρες σε ψωμί?

Γιατί το ευαγγέλιο ονομάζει τα έργα του Χριστού δυνάμεις ή σημεία?